Vaargebied - De Cycladen Eilanden

Verreweg de meest bekende Griekse eilanden groep met de witte en blauwe, vierkante huisjes en de meest schilderachtige plaatsjes. Namen als Mykonos en Santorini springen onmiddellijk in gedachten. Deze groep is echter voorbehouden aan de meer ervaren zeiler. Startplaats Athene.

Ruim 50 grotere en kleinere eilanden verspreid over de Aegeische Zee in grote lijnen tussen het vasteland van Griekenland en het eiland Kreta. Centraal ligt hier, naast het welbekende Mykonos, in het hart van de cirkel - cirkel is kyklos - het heilige eiland Delos, naamgever van de Cycladen eilanden groep. Vooral ervaren zeilers uit op avontuur en niet bang van een stevige wind halen hun hart op in deze afwisselende wereld van zon zee en eilanden. Nauwe straatjes met witte huizen afgewisseld met prachtige zandstranden en diepe baaien zorgen voor spanning en ontspanning in de wondere wereld die Cycladen heet. De hierna genoemde eilanden laten voldoende ruimte om de eilanden die niet apart genoemd zijn zelfstandig te ontdekken.

Om praktische redenen worden de eilanden meestal in vier groepen verdeeld. Dit wil niet zeggen dat zeilers zich moeten beperken tot een bepaalde groep. Verkeer tussen de groepen levert geen enkel probleem op. Wel betekent dit dat rekening moet worden gehouden met behoorlijke afstanden, waarbij de wind niet altijd meewerkt. Om dezelfde reden zal de voorgenomen route een enkele keer moeten worden aangepast. Mede daarom vinden wij de Cycladen minder geschikt voor zeiltochten van minder dan twee weken - m.u.v. de westelijke Cycladen - en adviseren wij minimaal twee ervaren zeilers per jacht. Flottielje zeilen langs de Cycladen is zeer beperkt mogelijk en maximaal met twee jachten plus moederschip. De aangewezen startplaats voor een reis langs de Cycladen is Kalamaki, de jachthaven van Athene.

Meltemi:
Voor de routes in de diverse vaargebieden gebruiken wij passende namen, die herinneren aan de Griekse geschiedenis en mythologie. Bij de Cycladen hoort "Meltemi", de naam van de heersende wind in het Griekse gedeelte van de Middellandse zee.

De Cycladen eilanden zijn:
Noordelijke Cycladen
Centrale Cycladen
Zuidelijke Cycladen
Westelijke Cycladen

 

Foto's