De Bestemmingen van de Dodekanesos

De starthaven van het vaargebied is de marina van Kos-stad. De voorbeeld routes zijn gespitst in een Noordelijke en een Zuidelijke route.

Voor de Noordelijke route kunnen de volgende eilanden worden aangedaan.

Kos: Zeer gewild vakantie eiland waardoor het iets van het echt Griekse heeft verloren. De hoofdstad Kos wordt gedomineerd door de johannietervesting. De rest van de stad heeft zich gevormd naar de behoeften van de grote stroom toeristen. De haven in de oude stad is druk. Kos Marina aan de buitenkant van de stad is de aangewezen bijzonder goed uitgeruste haven. Andere havens aan de zuidkust zijn Kardamena met goed uitgeruste haven en Kamares, een kleine kunstmatige haven, beide in een omgeving met veel hotels, disco's en toeristen.

Kalymnos: Duidelijk merkbaar is dat dit eiland zijn bekendheid dankt aan de sponsenvisserij. Pothia is een flinke, drukke en onrustige plaats met naast elkaar de oude haven en de zich steeds uitbreidende jachthaven. Ten oosten van Pothia ligt een ander haventje bij Vathi.

Leros: De baai van Lakki is prachtig, de haven goed maar het plaatsje heeft weinig anders te bieden dan de Art-Deco gebouwen in tegenstelling tot de tweede haven bij Alinda met een schitterend dorpje.

Lipsi: Piepklein eiland, halverwege Leros en Patmos. Op alle gebied de moeite waard voor een overnachting.

Patmos: Op dit eiland draait alles om het indrukwekkende klooster, het centrale punt voor de Grieks - orthodoxe godsdienst en tevens pelgrimsoord voor de christelijke wereld omdat hier de evangelist Johannes, het bijbelboek de "Openbaring" schreef. Gezellig stadje met aan de baai een haven voor jachten.

Ikaria: Dit eiland is genoemd naar de god Ikaros die hier in zee stortte na een vergeefse poging om met zelf gemaakte vleugels naar de zon te vliegen. Ag. Kirikos hoofdplaats en haven ligt direct aan zee. Door de lastige bereikbaarheid is de bestemming minder gewild.

Samos: Het eiland is bijzonder goed bedeeld op het gebied van natuurschoon, bosrijk, zeer groen en vruchtbaar. Populair bij wandelaars. Samos-stad of Vathi is een gezellige echt Griekse hoofdplaats maar stelt als jachthaven weinig voor. Andere havens zijn Pythagorion een gezellig toeristisch plaatsje aan de zuidkust. Op een kwartier lopen buiten Pythagorion ligt een marina die grotendeels gereed is. Helemaal aan de andere kant liggen resp. noordwest en zuidwest de havens van Karlovassi en Marathokambos. Dit gedeelte is aanmerkelijk rustiger en (ten onrechte) minder bezocht door toeristen.

Fourni: Halverwege tussen Ikaria en Samos. Omdat het eiland lastiger te bereiken is wordt het nogal eens overgeslagen. Ten onrechte. Alle moeite wordt dubbel en dwars beloond.

Voor de Zuidelijke route kunnen de volgende eilanden worden aangedaan.

Nissiros: Een vulkaan eiland, in het midden een caldera met een doorsnede van 3 km de belangrijkste krater de Stefanos krater met een doorsnede van 300 m en 25 m diep, met kokende modderpoelen, gas en stoom openingenmet een temperatuur van 98 C.Vanuit Mandraki haven vertrekken de bussen naar de krater (verplicht vervoer).De haven van het eiland is Palon.

Tilos: Een rustig en groen eiland met als hoofdplaats Livadia met een kilometers lang kiezelstrand aan de kade staat een mooie blauw-witte kerk. De ligplaatsen in de haven worden toegewezen door de vrouwelijke havenmeester. Op het eiland zijn de resten van de Europeesche olifant gevonden. In de bergen ligt Mikro Chorio een spookstad van 200 huizen zonder daken.

Halki: Ooit het middelpunt van de sponsvisserij, maar aan het begin van de 20e eeuw vrijwel onbewoond door emigratie. De hoofdstad en haven is Nimporio. Het eiland is dor en droog door zout in het grondwater. Alle levensmiddelen en drinkwater moet worden ingevoerd.

Rhodos: Grootste eiland van de groep van 12 eilanden, die samen de Dodekanesos (letterlijke vertaling: 12 eilanden) vormen. Het eiland is vernoemd naar de geliefde van de zonnegod Helios. Rhodos-stad is de hoofdstad van het eiland, het wordt gedomineerd door de ommuurde stad van de ridders met het paleis van de Grootmeesters, de oude handelshaven en de Mandraki haven. De tweede haven is Lindos met hoog boven de stad verrijzend de acropolis van Lindos.

Foto's