De Bestemmingen van de Ionische eilanden

Lefkas/Lefkada Een bergachtig eiland door een brug verbonden met het vasteland. Aan de westkust steile hoog oprijzende rotsen met prachtige stranden, maar geen havens. De oostkust is vlakker en biedt een aantal leuke haventjes en badplaatsen. Lefkas Marina: De jachthaven vormt een geheel met het gezellige centrum van de stad. Startplaats voor zeiltochten door de Ionische Zee. Nikiana: Iets rustiger plaatsje aan het einde van het Lefkas-kanaal. Haventje met alle faciliteiten, geschikte uitwijkplaats voor Lefkas en/of Nidri. Nidri en Vlicho Baai: Nidri is de meest toeristische badplaats en jachthaven van het eiland aan een langgerekt strand. Als u dieper de baai invaart kunt u afmeren bij het kleine en rustige Vlicho. Sivota: Verborgen haven, desondanks behoorlijk druk. Vassiliki: Ligt aan een diepe baai vooral populair bij windsurfers. Gezellig druk met uitgestrekte boulevard en veel terrassen.

Meganissi: Lang gerekt eiland dicht onder de kust van Lefkas ter hoogte van Nidri zuidwaarts. Spartachori: Leuk plaatsje, hoog boven de haven met uitzicht op het eigen jacht. Zeer ongedwongen taverna en faciliteiten aan de haven zelf. Vathi: Klein dorpje, maar toch hoofdplaats van het eiland. Plezierig ontspannen.

Ithaka: Klein bergachtig eiland, verscholen achter het grote Kefalonia. Algemeen gezien als het thuis van Odysseus. Zoals alle eilanden in dit gebied met een ontoegankelijke westkust en zeer vriendelijke oostkust. Frikes en Kioni: Twee kleine havens elk in een eigen baai in het noordelijk gedeelte van het eiland. Prachtige plaatsjes tegen een groene achtergrond. Vathi: Hoofdplaats van het eiland aan een zeer diepe baai. Gezellig druk met ruim mogelijkheden, ook voor een extra dag.

Kefalonia: Grootste eiland in de Ionische Zee, zeer grillig van vorm. Het heeft lang geduurd voor het eiland echt ontdekt werd voor het toerisme, maar tegenwoordig staat het zeer terecht royaal in de belangstelling. Fiskardo: In het uiterste noorden recht tegenover Ithaca. Een van de meest populaire havens in de Ionische Zee. Ag. Efimia en Sami: Respectievelijk oude en nieuwe ferry haven voor Kefalonia, waardoor Ag. Efimia voor zeiljachten de voorkeur verdient. Bij Karavomilos de Melissani Grot en het meer gevormd door zeewater dat ondergronds dwars door het eiland stroomt. Poros: Vroeger in de winter door de omliggende bergen uitsluitend vanaf de zee te bereiken. Aardig plaatsje apart van de haven waar de ferry voor enige overlast zorgt.

Kalamos & Kastos: Zustereilanden onder de kust van het vasteland. Beide zijn nauwelijks bewoond. Port Kalamos en Port Kastos: Beide hoofdplaats van hun eiland, zeer kleinschalig, met een vooral ongedwongen sfeer. Moeilijk kiezen. Op Kalamos ligt nog een tweede plaats Port Leone: een spookstad waar alleen nog op zondag de kerkklok luidt.

Zakynthos: Meest zuidelijke van de Ionische eilanden en volgens sommigen het mooiste. Om dit eiland te combineren met de andere eilanden moeten zeker twee weken worden uitgetrokken. Een aparte Marina bij de hoofdplaats Zakynthos. Een tweede haven is het gezellige Ag. Nicholas: aan de noordpunt, gunstig gelegen tov de Blauwe grotten en het bekende scheepswrak de Navagio.

Corfu/Kerkyra: Meest bekende van alle Ionische eilanden. Door haar ligging in het noorden van de Ionische Zee zijn alle zeilroutes zuidwaarts gericht of beweegt zich in het beperkte gebied tussen Corfu en de eilanden Paxi en Anti Paxi en het vasteland met de plaatsen Igoumenitsa, Platarias, Mourtos (Sivota). Wij kunnen deze mogelijkheid met startplaats Corfu alleen bieden als bare boat. Gouvia Marina: Jachthaven drie mijl ten noorden van Corfu-stad in zeer toeristische omgeving. Petriti: Kleine zeer rustige haven aan de zuid-oostkust van Corfu. Goed zwemwater.

Foto's