Informatie ter plaatse

Ter plaatse

Financiën
Op de kleinere eilanden na vindt u op veel plaatsen bankvestigingen met een pinautomaat.
Credit Card: Lang niet alle Griekse taverna's hebben faciliteiten voor creditcards. De duurdere en meer op toeristen ingestelde wel.

Fooien
Het geven van fooien is ook in Griekenland niet ongebruikelijk. Regel is hoe toeristischer hoe meer er verwacht wordt. Op restaurant menu's staat meestal aangegeven of service inclusief is of niet. Afzonderlijke rekeningen bij een groepsdiner is ongebruikelijk.
Redelijk lijkt ons dat reizigers met duurdere culinaire belangstelling ook meer bijdragen in de afrekening. Als u tevreden bent over uw schipper mag u hem na afloop van de reis natuurlijk ook een fooi geven.

Taal
Restaurant- en tavernahouders spreken meestal Engels. Dat geldt ook voor personeel in wisselkantoren, banken en souvenirwinkels. Vissers, kruideniers, marktlkooplieden en ook oudere mensen spreken bijna uitsluitend Grieks.

Klimaat
De windomstandigheden worden in Griekenland veelal door dag- en nachttemperatuurverschil­len bepaald. Dat betekent dat in de loop van de ochtend de wind opsteekt en door kan zetten tot windkracht 4 à 5. Tegen de avond zakt de wind weer in en 's nachts is het meestal bladstil. In juli en augustus is het 'Meltemi'-tijd en dan kan er een stevige noordenwind waaien. Deze wind duurt meestal maar 'n dag of twee. Juni t/m augustus zijn de warmste maanden. In mei en september is de temperatuur wat lager en vooral 's avonds kan het fris zijn. De watertemperatuur bedraagt in het vroege voorjaar 18 tot 20 graden, 's zomers 26 tot 28 graden en in het najaar zakt het weer langzaam.

Gemiddelde temperaturen Griekenland:

april mei jun juli aug. sep. okt.
18.25 22-26 23-30 28-31 28-31 24-30 18.25

Schoonmaakkosten
Professionele schoonmaakploegen zijn verantwoordelijk voor de eindschoonmaak van het zeiljacht. Hiervoor worden ter plaatsen kosten in rekening gebracht. Dit is afhankelijk van de lengte van het jacht. € 60 tot € 80. Voor catamarans € 100,-

Schipper moederschip van flottielje
De schipper is een ervaren zeiler en vaart het zeiljacht kundig door het gebied. De schipper is verantwoordelijk voor het (zeil-)technische gedeelte van de tochten. Hij zal u ook graag de nodige kneepjes van het zeilen bijbrengen. Hij leidt de reis in goede banen en staat voor de groepsleden klaar in tijden van nood. Hij is dus uw steun en toeverlaat en kan u bovendien veel achtergrond informatie geven. Verdere informatie vindt u ook in goede reishandboeken.
Schippers zijn ondanks een uitgelezen selectie en goede training uitsluitend mee ter ondersteuning.

Verantwoordelijk
Ondanks dat de flottielje leider u kan ondersteunen en informatie kan geven bij het zeilen blijft u ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het bevaren van het zeiljacht.

Elektriciteit
Aan boord is de spanning 12 volt. Geen 220 Volt, dat vindt u wel in taverna's aan de wal.
Noot: U kunt telefoons, video's en camera's niet aan boord opladen.
In de meeste restaurants kunt u de accu van uw telefoon/video/camera opladen. Zorg wel voor meerdere accu's, zodat u niet te snel zonder zit.

Veiligheid
Griekenland kan beschouwd worden als een veilig land. U hoeft er minder op uw spullen te letten dan bijvoorbeeld in Nederland. Dat neemt natuurlijk niet weg dat u geen geld, kostbaarheden, camera's e.d. aan dek laat liggen terwijl u van boord gaat. Dure sieraden zijn niet echt nodig op reis en achterlaten in Nederland verdient derhalve voorkeur.

Post/telefoon
Post naar Nederland duurt normaal gesproken een dag of vier. GSM werkt goed in Griekenland.

Eten en drinken
Enkele heerlijke en typisch Griekse gerechten en zelf aan te wijzen in de keuken;

Tzatziki, knoflook met komkommeryoghurt.
Greek salad met tomaten, komkommer, olijven, feta en verse kruiden.
Octopus salad, koude malse stukje inktvis in olijfolie met kruiden.
Gigantes, grote witte bonen in tomatensaus.
Saganaki, gebakken kaas.
Souvlaki, geroosterd vlees aan een stokje.
Mousakas, kruidig gehakt met pasta.
Stuffed tomato's of peppers, met rijst en kruiden gevuld.
Maridaki, kleine gefrituurde visjes en altijd vers omdat invriezen niet kan met deze visjes.
Stifado, verrukkelijke draadjesvlees stoofschotels in vlees- of tomatensaus.

In Griekenland is vis schaars en derhalve in vergelijking met andere gerechten of met Nederlandse vis duur.

Een mooie Griekse traditie is een hele vis prepareren voor meerdere personen. Prijs daarvan staat alleen in kilo's op het menu vermeld. De vis zelf uitzoeken in de keuken en mee gaan met wegen stelt je later niet voor een prijzige verassing. Barbounia's, een kleine roze vissoort is daarentegen meestal gunstig qua prijs.

Mocht u na het lezen van dit informatiepakket nog meer vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.